Help center
Home  -  Bitcoin voor beginners cursus   -   DE TOEKOMST VAN DE CRYPTOMUNT
DE TOEKOMST VAN DE CRYPTOMUNT

blockchain

5 juni 2018

DE TOEKOMST VAN DE CRYPTOMUNT

Blockchain, Bitcoin, Ethereum, Litecoin, …tot voor 10 jaar had de gewone sterveling er nog nooit van gehoord. Op vandaag stuurt de cryptomunt en blockchains reeds een heuse economie aan, van betalingsverkeer over kapitaalverstrekking tot en met het vastleggen en documenteren van bedrijfsprocessen. Sinds het ontstaan van de virtuele  munt kende de koers ervan een hobbelig maar vrij explosief parcours, waardoor de Bitcoin ook snel opgepikt werd door beleggers, verleid door het grote winstpotentieel. Intussen duiken er ook steeds meer automaten op waar je de cryptomunt uit de muur kunt halen. Betalen we binnenkort allemaal ons brood bij de bakker met cryptomunten? Vullen we onze belastingsaangifte in Bitcoin in? Welke spectaculaire ontwikkelingen staan ons nog te wachten? We bekijken hier even enkele mogelijke invloeden die het cryptoverkeer positief of negatief kunnen beïnvloeden in de toekomst. Om mee te zijn met het cryptofenomeen raden we alvast de verhelderende cursus cryptocurrency van Blockchain Group Belgium aan. 

Decentralisatie, een zegen of een vloek?

De grote sterkte van de blockchain technologie en de cryptomunten is het principe van de decentralisatie. Dit maakt veilige en anonieme transacties tussen individuen mogelijk zonder de tussenkomst van een centraal orgaan, zij het de banken of de overheid. Ook de grote investeringsmaatschappijen zien de opkomst van de Bitcoin met lede ogen aan. De grote vraag is momenteel hoe deze centrale instanties tegen deze ontwikkeling aankijken. Zijn ze bereid een stuk van hun controle op te offeren? Houden ze het been stijf of vinden ze zichzelf opnieuw uit om in deze nieuwe maatschappelijke context te kunnen overleven? Als de cryptomunten hun steile opmars verder kunnen zetten, zouden we wel eens voor een heuse revolutie kunnen staan, ingrijpender dan de Industriële Revolutie of de meer recente technologische revolutie. In Nederland & Belgie zijn er trouwens banken volop aan het testen met de Blockchain.

De visie van banken en overheden

toekomst bitcoin

Wat het cryptoverkeer tekent zijn volgende factoren: snelheid, wereldschaal, veiligheid, anonimiteit en beperkte kosten. Het zijn net deze factoren die haaks staan tegen de huidige werkingsprincipes van banken en overheden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze als de dood zijn voor het verlies aan overzicht en controle. Als argument tegen de cryptomunt halen de banken aan dat beleggingen of betalingen niet gedekt zijn door het klassieke depositogarantiestelsel. Bepaalde banken zijn effectief bang een stuk van de koek te zullen missen en zetten behoedzaam hun eerste stappen in de cryptowereld. Andere banken raden dan weer op hun website letterlijk af om in Bitcoins te beleggen. Maar ook hier geldt: wat nieuw is botst ontegensprekelijk op weerstand. 

Nieuwe onvermoede toepassingen

Cryptomunten hebben niet steeds met groot geldgewin te maken, ze kunnen ook een oplossing bieden voor problemen die op een andere manier niet op te lossen vallen. Denken we in deze context maar aan de cryptomunt Cardano. Deze richt zich hoofdzakelijk op de Derde Wereld en andere landen waar het opzetten van een klassiek en volwaardig banksysteem onbetaalbaar is. Nog dagelijks worden nieuwe toepassingen bedacht die de validiteit van de cryptomunten verder ondersteunt.

Stimulans van de grote spelers?

Ook grote commerciële bedrijven houden de Bitcoin nauwlettend in het oog. Stel je voor welke positieve schokgolf wereldspelers als Amazon en eBay zouden kunnen teweegbrengen mochten ze beslissen om hun eigen virtuele munt als betaalmiddel uit te brengen. Dan pas is het hek helemaal van de dam!

Als eindconclusie zouden we het volgende kunnen stellen: de virtuele munt is er, en hoe! Dat er bij bepaalde partijen die zich bedreigd voelen enige weerstand opduikt, is maar normaal. Met de verdere opgang van de virtuele munten zal deze weerstand noodgedwongen verdwijnen en omgebogen worden in een meer positieve attitude en ondersteuning. Dat we het einde van de mogelijkheden nog lang niet gezien hebben, staat als een paal boven water!

Meer weten over cryptomunten? Bekijk dan even het cursusaanbod van Block Chain Group Belgium.

TIP: GELD VERDIENEN MET BITCOIN