Help center
Home  -  Bitcoin voor beginners cursus   -   Wat is een ICO?
wat is een ico

blockchain

9 juni 2018

Wat is een ICO?

ICO’s, GOUDMIJN OF MIJNENVELD?

Wat is een ICO? De techwereld is weer volop in beweging. Overal duiken startups op met verleidelijke businessplannen maar zonder startkapitaal. Vroeger moesten deze geld ophalen via klassieke crowdfunding of IPO’s (Initial Public Offerings). Dit laatste was vrij omslachtig en gereglementeerd, omdat er eerst aandelen moesten uitgegeven worden. De blockchain technologie en cryptocurrencies maken het ophalen van starkapitaal via peer-to-peer netwerken stukken makkelijker. Het feit dat deze eerste kapitaalronde gebaseerd is op de veilige blockchain technologie betekent echter nog niet dat intekenen op deze ICO’s op zich ook garant staat voor een veilige belegging. Sommigen zien het als dé financieringsvorm van de toekomst, anderen beschouwen het als de voorbode van een nieuwe techbubble. In elk geval is het zo dat geroutineerde cryptotraders de evolutie op de voet volgen. Het is alvast een complexe materie die we hier proberen even te verduidelijken. TIP: Lees zeker onze recente Crypto Masterclass review.

Wat is een ICO?

ICO’s zijn een nieuwe vorm van de klassieke beursgang en vallen te beschouwen als virtuele aandelen. Startende bedrijven geven hierbij cryptotokens uit in virtuele valuta, meestal Ethers of Bitcoins. Deze tokens zijn ‘voorgeprogrammeerd’, bijvoorbeeld om een dividend uit te keren wanneer  de startup succesvol blijkt. De aangeboden tokens zijn in feite nieuwe cryptocoins die door het bedrijf worden uitgegeven. De tokens worden gewaardeerd tegen gangbare cryptomunten.

Beleggingspotentieel van de ICO

ico

ICO’s zijn een hot topic momenteel onder traders en andere cryptobeleggers. Het uiteindelijke winstpotentieel is vele malen groter dan bij een gewone investering in cryptomunten. Kleine startersbedrijfjes met een enorm potentieel, die voor een klassieke beursgang uit de boot vallen, krijgen nu wel een kans. Er zijn reeds een aantal bedrijven die op die manier met succes gelanceerd werden en goed opgebracht hebben voor zij die er van bij de start in geloofden. Het mooiste voorbeeld hiervan is Ethereum. Wie goed zijn huiswerk maakt en toch een beetje over stalen zenuwen beschikt, kan zich wagen aan de instap in een beloftevolle ICO. 

Gevaren van de ICO

Zoals met alle gehypete nieuwigheden houden ICO’s ook een aantal gevaren in. ICO’s geven bijvoorbeeld niet altijd atomatisch inspraak of stemrecht zoals klassieke aandelen. En meestal zijn de uitgevers ervan anoniem, anders dan bij een klassieke aandelenuitgifte. Verder is het zo dat niet elk goed idee ook effectief uitgroeit tot een successtory. Zomaar iedereen die een idee heeft, kan nu vanuit zijn zolderkamer anoniem grote somen geld geld ophalen. Verder bekijken de beurswaakhonden en de wetgever de evolutie van de ICO met argusogen, voornamelijk omdat er geen wettelijk kader is vastgelegd. Elke speler bepaalt hier zijn eigen regels. Voorzichtigheid is dus geboden. 

Aandachtspunten voor de cryptobelegger

We kunnen de belegger met interesse voor ICO’s slechts één goeie raad meegeven: indien mogelijk, probeer zoveel mogelijk info over de startup te verzamelen en kijk naar gelijkaardige bedrijven of intiatieven die het reeds gemaakt hebben. Neem de whitepaper vooraf kritisch door en probeer zelf de slaagkans van de starter in te schatten. Whitepapers zijn het equivalent van de klassieke aandelenprospectus. Laat je hierbij niet imponeren door buzzwords en techtalk. Hou zeker deze boutade in je achterhoofd: if something seems too good to be true, it probably is….

Ethereum ICO

In 2014 was er een presale(ICO) van de cryptomunt Ethereum. Toen was de prijs voor 1 munt ongeveer 30 dollar cent. Pittig detail de hoogste prijs van Ethereum in December 2017 en Januari 2018 was iets van 1300 dollar. Dus wie toen voor 100 euro Ethereum had gekocht of misschien meer heeft dit jaar ongelooflijke winsten gehad! Maar zoals bij alles, als je meedoet aan een Ico doe dit enkel met geld die je kan missen!

ICOSTATS

Op de website van ICOSTATS zie je de beste ico’s van de afgelopen tijd.

Enorme winsten maar wederom staar jullie daar niet blind op:

  • NXT: 825120 %
  • IOTA: 383531 %
  • Ethereum: 192937 %
  • NEO: 163633 %
  • LISK: 10981 %
  • STRATIS: 58085 %

Veiligheid staat voorop! Vooraleer je meedoet in een Ico, investeer in u zelf. In onze cursussen helpen wij u in mensentaal alles duidelijk te maken.

Bekijk hier onze Crypto voor beginners cursus.

TIP: GELD VERDIENEN MET BITCOIN